Intervju SystrarnaBoktokiga-blogg 25/12

Kategorier Uncategorized0 kommentarer
  1. Berätta om dig själv.

Jag är pappa till tre döttrar och morfar till två barnbarn. Bor hos en katt i ett gammalt hus i Ljungskile. Arbetar sedan många år som chef på en Psykosmottagning i Uddevalla och ett Traumateam i vuxenpsykiatrin.

Jag har ingen annan förklaring till varför jag skriver än den jag hörde Märta Tikkanen säga i en intervju.

-Om du inte alls kan låta bli, då ska du bli författare. Det är därför jag håller på, nu med min sjunde bok. Författardrömmen fanns redan för 35 år sedan då mitt första manus aldrig blev mer än ett litet häfte som jag tryckte upp på egen hand. Men det var först på senare år, sedan jag slutat dricka alkohol och fått ordning på mitt liv som jag fick möjlighet att ge ut böcker.

2. Vad inspirerade dig att börja skriva?

Jag minns att jag redan i skolan tyckte om när vi skulle skriva uppsatser men det tog fart när jag som 21- åring kom ut på en ryggsäcksresa i världen under ett halvår. Då ville jag skriva ner och dela med mig av allt som hände, vilket utvecklats till att mitt skrivande liknar en reseskildring av det som varit viktigt i mitt liv.

3. Vilket är ditt bästa tips vid skrivkramp?

Börja med att lekfullt och kravlöst skriva vad som helst, liksom ta en omväg för att närma dig dit du vill komma. Ibland fungerar det. Upplever annars mitt skrivande som en vandring i ett intressant landskap där jag varit förut men alltid är fri att välja ny väg, jag trivs där trots alla tvivel om textens innehåll.

4. Vilken var din favoritbok som barn?

Resan till landet Längesedan, Elsa Beskow.

5. Vad har du för skrivplaner?

Hoppas kunna fortsätta utveckla mitt skrivande. Just nu avsluta en trilogi som startade med Vakten på Kynnefjäll, fortsatte med Det sjunde året och en planerad utgivning i slutet av sommaren 2021 med Gott nytt år.

6. Vilka tre böcker rekommenderar du att läsa i vinter?

Sofi Jansson: Siri och Immanuel

Theodor Kallifatides: Kärlek och främlingskap

Stefan Edman: Bråttom men inte kört

7. Vilken publicerad bok önskar du att du varit författare till?

Lydia Sandgrens: Samlade verk

8. Hur ser det ut där du skriver?

Sitter helst i en fåtölj i mitt vardagsrum med tända ljus på bordet och fönsterbrädan, brasa i täljstensspisen, katt på golvet och musik i bakgrunden. Den bärbara datorn i knät och fötterna tvärs över det låga bordet.

9. Vilken bok läser du just nu?

Klas Östergren: Renegater

10. Vilken del är roligast med att skriva en bok?

Arbetet med att få fram ett språk, bygga en roman som skulle kunna vara intressant att läsa/ lyssna till. Sedan är det en underligt skön känsla att en dag få hålla den färdiga boken i sin hand.

11. Berätta lite kort om boken du är aktuell med.

Det sjunde året, utgiven på Lindelöws förlag 2020, ljud- och e-bok på Kadabra. ”Vincent tvekar och tvivlar sig fram genom livet, hans äldre bröder väljer andra vägar, Karl är mer av det orädda slaget och Kristian mest på resande fot. De frågar sig om det går att åldras med livet i behåll. Hur gör man för att fullt ut, trots osorterade tillkortakommanden lyckas med det? Det utvecklar sig till en rimligt ljus historia som inte kommer undan skuld och död men som slår följe med de tre brödernas längtan efter kärlek och liv…”

Efter åtskilliga år av skrivande resulterade det till slut i På andra sidan drömmarna som gavs ut 2014. Två år senare kom Cecilia är på väg på Lindelöws förlag. Därefter I skuggan av Nina och Henrik, Chefen är galen, Vakten på Kynnefjäll och 2020 Det sjunde året. Trilogin som började med Kynnefjällsboken avslutades med Gott nytt år 2021 och nu 2022 kom Hon såg allt i färger. Romanen Underbara människor kommer ut som tryckt bok på Lindelöws bokförlag och som ljudbok på Kadabra våren 2023.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *