OM BOKEN

Sebastian Holgersson arbetar som chef i den psykiatriska öppenvården sedan över trettio år. Han har funderingar kring både chefskap och vården de utför. Eftersom han är kritisk tar han en rad initiativ för att berika livet för de som lever med psykiska problem. Han har alltid känt sig mer bekväm bland patienterna än med personalen. För en chef är det både en tillgång och ett problem.

Sebastian ställer frågan till både patienter och personal: Vad längtar du efter? Och så ser han vad de tillsammans kan förändra. Men Sebastian får hybris, han går för långt och flyr då hals över huvud till en fäbod i Dalarna. Där ”vaknar han upp” och anar vad han ställt till med på jobbet.

Han frågar sig själv: Är det möjligt att hoppas på en framtid – även för mig?

Utgivare: Lindelöws förlag, 2018

”Älskar språket i denna bok. Rörigt och kaotiskt, men samtidigt en viss filosofi och på något sätt poetiskt. Mycket personer och detaljer, samtidigt kortfattat så man hänger med. Som närvårdare ( undersköterska på Finlandssvenska) känner jag igen mig i miljön och kan relatera till mycket i boken. Jag känner igen mig i viljan att göra vården mer individuell, känslan att inte räcka till. Viljan att se människan, inte dra alla under samma stämpel. rekommenderar varmt denna bok, speciellt om man jobbar inom vården.”   boktokan_maria

”Det blev ytterligare en underbar läsresa med Christer Johansson och denna gång hamnade jag i psykiatrins värld.  Här får vi följa Sebastian som arbetar som chef inom psykiatrin och har sina egna idéer om hur att förbättra vården. Han vill bygga in mer av medmänsklighet och ge de intagna ett människovärde, men han går utanför ramarna för vad som är tillåtet vilket inte faller i god jord och han tvingas fly fältet till sin fäbod i Dalarna med sina katter. Han ville så väl, men det blev så fel. Man får lära känna Sebastian som privatperson och som chef, från då han började banan som vårdbiträde via hans inträde som chef och fram till katastrofen. Denne man som betraktar sig som en krigare för en mänskligare och mer fungerande psykiatrisk vård. Han ser bristerna och han har visioner om hur det borde vara. Vi får även följa en av de intagna, Joel, i hans schizofreni, och Elena som kommer från Ryssland och som arbetar som läkare. Hon berättar om livet i Ryssland och hur psykvården ser ut där. Och så får vi träffa de charmiga katterna Pricken och maja och läsaren får ta del av Prickens tankar. Kattfantast som jag är smälte mitt hjärta ännu mer över denna del. Detta är en roman med verklighetsbakgrund, om chefens jobb och arbetsvillkor och hur att få till ett väl fungerande team för att kunna göra det bästa för de med behov. Det är intressant, tankeväckande och så mycket av mina egna tankar kring att jobba men människor och förbättra en vård, ett tillfrisknande, som har fastnat i samma gamla vanliga inrutade. Tack, precis som med dina andra böcker som jag har läst så fick du mig fast. Och om ni läsare inte har upptäckt Christer Johansson än så hoppas jag att ni ger honom en chans. Själv har jag fått en ny favoritförfattare!”  ninas boktips

”Sebastian Holgersson är chef i den psykiatriska öppenvården och har varit det i över 30 år. Han har många tankar både kring sitt ledarskap och vården den bedriver och är både kritisk och kreativ. Han bestämmer sig därför för att försöka förbättra både sina patienters och anställdas liv och med hjälp av kreativitet skapar han ekonomiska möjligheter för att uppfylla svaret han får av patienterna när han ställer frågan vad längtar du efter? Tills en dag när han går för långt, tvingas fly och vaknar i en fäbod i Dalarna. Det här är Sebastians berättelse, och som läsare får vi lära känna honom och vad som leder honom till att fatta de beslut han gör. Under tiden vi lär känna honom tycker jag allt bättre om honom. Det är få personer i hans position som förverkligar det de tror på, han gör det och det ska han ha all cred för. Jag tycker att jag delvis känner igen mig själv i honom och även våra arbetsplatser kan till vis del jämföras. Hans ångest blir nära och påtaglig när han gått för långt, och oron jag känner för honom och hans välmående fortsätter även när jag lägger ner boken. Det känns som att läsa en självbiografi, det är svårt att skriva på detta sättet, men som läsare uppskattar jag verkligen att läsa om honom och hans syn på sitt jobb och sitt liv. Jag vill lära känna honom ännu mer, och läsa ännu mer om de insatser han gör för sina patienter. Och tänker jag ifrån ett patientperspektiv skulle jag mycket hellre gå dit han jobbar, än någon annanstans.”   fattigstudent9

”Boken handlar om Sebastian Holgersson, som jobbar som chef i psykiatrisk öppenvård, och man får följa hans arbete med att försöka göra livet bättre för de patienterna han jobbar med på olika sätt. jag tycker det är spännande att lära känna de olika patienterna som finns med i boken, även om det hela är skrivet ur chefens perspektiv. På något sätt skulle jag säga att det är uppfriskande och spännande att få läsa från ett sådant perspektiv, det är inte ofta man får göra det( i alla fall inte jag). Jag gillar även frågeställningarna som genomsyrar boken-hur kan man förbättra livet för människor när man samtidigt ska försöka hålla sig inom ett regelverk som chef? Hur kan man göra arbetsplatsen bättre, vad vill personal ha? Vad saknas i livet och hur kan man nå dit? Vad kan man tillsammans förändra, och hur mycket kan man egentligen tänka på gränserna, även om det är i ren välvilja? Hur ser man till andras bästa samtidigt som man försöker se till sitt egna mående och behov ? Ibland känner jag att det blir lite mycket av chefens egna tankegångar. Det är visserligen intressant att följa, men jag kan uppleva en viss upprepning i tankar och frågeställningar. Trots det så tycker jag att det är väldigt unikt och intressant perspektiv – speciellt när jag får veta att själva författaren Christer Johansson faktiskt arbetar som chef i psykiatrisk öppenvård. Jag känner att jag med tanke på det får följa med på en resa som är unik och jag uppskattar hur författaren tar sig tid att beskriva hur saker är ”från insidan” enligt honom själv. Boken får betyget 3 av 5.”  bokpaus

Sebastian Holgersson är chef inom psykiatrins öppenvård. Han har visioner om hur psykiatrin kan förändras för att berika och tillföra livskvalitet för de som dagligen lever med psykisk sjukdom. Men efter ett tag går det hela överstyr och Sebastians omdöme och lämplighet ifrågasätts. Han tar tillflykt till sin fäbod i Dalarna och funderar över vad hans agerande har lett fram till. Boken är skriven utifrån Sebastians perspektiv och som läsare får man ta del av hans tankar kring den mångfacetterade rollen som chef. En del av hans metoder kan jag tycka känns rimliga men sen tangerar det på hybris och gränsöverskridande. Jag har ibland svårt att hitta flytet i språket men Christers förmåga att på ett väldigt fint och respektfullt sätt beskriva människan bakom den psykiatriska diagnosen väger upp det, att vara människa med en sjukdom och inte vara sin sjukdom. Boken bjuder även på en hel del igenkänning för hur det är att arbeta i sjukvården.”  camillas_boktips

”Läsaren får följa med Joel som lider av schizoaffektivt syndrom, en diagnos jag inte jätteofta stött på i den skönlitteratur jag läst tidigare. Det gjorde mig överraskad , inte bara för att jag själv lever med denna diagnos, utan också för att jag tycker det är bra att sprida mer kunskap kring olika typer av schizofreni och hela spektrummet av psykossjukdomar. Men kanske ligger den här boken mig extra varmt om hjärtat då jag kunde känna igen mig i Joels historia. jag känner också en styrka och ett hopp i det författaren berättar och vittnar om: att det generellt finns en stark vilja att förbättra den psykiatriska vården och att arbeta mer patientnära. På det hela taget är jag tacksam över att den här boken skrivits och att den fått ge utrymme åt inte bara psykiatrins organisation utan att det också finns skildrat hur en patient kan uppleva psykiatrins vård och psykisk sjukdom. Att författaren Christer Johansson själv har lång erfarenhet gör också boken väldigt trovärdig. Jag är glad över att jag läste denna och jag skulle rekommendera den till alla, men kanske särskilt till dig som har/ har haft koppling till psykiatri på något sätt och vill få en närmare inblick.” Betyg 4/5 ellinor_laser

”Detta är helt klart min favorit bland Johanssons romaner! det är ett intressant porträtt av en psykiatrichef som tar sig större och större befogenheter för att förändra psykiatrin till det bättre för patienterna och deras anhöriga. Detta är en berättelse om medmänsklighet och dess vägar som jag varmt rekommenderar.” emelies_bokhylla

”Här har vi huvudpersonen Sebastian Holgersson som har arbetat som chef i den psykiatriska  öppenvården sedan över trettio år. Jag tycker att denna bok är riktigt underhållande, spännande och oförutsägbar och även tankeväckande. Jag fick mig många funderingar under tiden som jag läste.  Sättet Christer Johansson skriver på är verkligen ett sätt som jag gillar , det passar mig och min smak. Precis som i just denna bok som utspelar sig inom vården. Det fanns också en del intriger som är vanliga även i det verkliga livet. Av mig får denna bok betyget 4 av 5 möjliga.” We LOVE Books

Pris 70 SEK inkl. moms

CITAT UR BOKEN

”Jag påminde mig gärna om att det annorlunda kunde vara normalt. Olikheter kunde berika. Mångfald kunde öppna våra ögon. Ibland var det inte givet vad som var sjukt och vad som var friskt. I mitt fall var det snarare en överdriven önskan, en längtan efter att göra någonting som var av betydelse för andra. Kanske hade hälften räckt men jag kunde inte begränsa mig.”

"Jag måste verkligen rekommendera den här boken. Den ställer frågorna på sin spets om vad det innebär att vara en människa, var går gränsen mellan det friska och det sjuka? Vad innebär ett gott liv och hur svarar den psykiatriska vården upp mot mänskliga behov? Alla som är intresserade av hur vi ska arbeta för
att minska psykisk ohälsa och öka livslust, glädje och psykisk hälsa borde läsa denna bok! Den är skriven på ett underbart och levande språk."

Annika Gelin
Författare, sångerska, föreläsare...
"Imponerad över boken och ditt mod."

Dag Andersson
Psykiatriska kliniken Kungälv/VG-regionen

ANDRA BÖCKER DU KANSKE ÄR INTRESSERAD AV