Medlem i Författarförbundet och Författarcentrum Väst

Kategorier Uncategorized0 kommentarer

Christer Johansson är uppvuxen i Ljungskile, arbetar nu som chef i den psykiatriska öppenvården i Uddevalla. En av hans senaste böcker I Skuggan av Nina och Henrik kom sommaren 2017.

Vem är du?
Jag är pappa till tre döttrar och morfar till två barnbarn. Bor i Ljungskile och arbetar som chef i den psykiatriska öppenvården i Uddevalla.

Berätta om din senaste bok I skuggan av Nina och Henrik!
Det är en roman som handlar om hur det kan vara att ha psykisk sjukdom i sin närhet. Genom omgivningens upplevelser så skildras ett syskonpar. Brodern Henrik som jobbar som läkare kan så småningom också titulera sig som alkoholist, lillasyster Nina drabbas av psykotiska upplevelser. Vi får följa hur deras besvär påverkar deras närmaste och hur de hanterar sina egna liv.

”Vägen till att skriva böcker gick inte via självklar talang utan byggde snarare på en författardröm som inte hade lust att ge upp.”

Berätta lite om ditt skrivande och vilka teman som intresserar dig?
Skrivandet började när jag på 1980-talet gav mig ut att resa. Det blev med åren hundratals texter som hamnade i dagstidningar och tidskrifter. Men ett och annat kom i vägen i livet och det var först 2014 som jag kunde samla ihop mig och ge ut På andra sidan drömmarna på Bokförlaget Axplock. 2016 kom relationsromanen Cecilia är på väg på Lindelöws bokförlag. 2017 kom I skuggan av Nina och Henrik. 2018 har vi avtal på ytterligare en roman som har arbetstiteln Chefen är galen. Den handlar om en chef i den psykiatriska vården som tycker att det är hög tid att lyssna mer på patienterna och då behöver en del förändringar göras, vilket får konsekvenser…

Teman som återkommer är hur blir man vän med livet? Hur tar man sig vidare när det krånglar? Och resan på längtans jaktmarker efter det som ger mening och betydelse.
Vägen till att skriva böcker gick inte via självklar talang utan byggde snarare på en författardröm som inte hade lust att ge upp. Den finns kvar. Jag liknar den vid en ständigt pågående reseskildring av det som kommer förbi mig och berör i livet.

Vilka är de tre senaste böckerna du läst?
Dagar med min mamma, Sofi Jansson
Hemma Borta, Karl- Ove Knausgård och Fredrik Ekelund.
Det stora kalaset, John Steinbeck

Efter åtskilliga år av skrivande resulterade det till slut i På andra sidan drömmarna som gavs ut 2014. Två år senare kom Cecilia är på väg på Lindelöws förlag. Därefter I skuggan av Nina och Henrik, Chefen är galen, Vakten på Kynnefjäll och 2020 Det sjunde året. Trilogin som började med Kynnefjällsboken avslutades med Gott nytt år 2021 och nu 2022 kom Hon såg allt i färger. Romanen Underbara människor kommer ut som tryckt bok på Lindelöws bokförlag och som ljudbok på Kadabra våren 2023.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *