Vad är det för böcker du skriver?

Romaner om längtan och relationer, sökande efter mening och innehåll, kanske rentav frihet och kärlek. I varje fall ett försök att fånga livet.

Eftertänksamma, odramatiska, lugna romaner om de dagar vi har. Relationer. Kärlekshistorier. Resor. Längtan. Att vara chef. Att leva med psykisk sjukdom. Att vara alkoholist- medberoende. En trilogi om tre bröder/ Kynnefjäll. En bok om mammas liv. Existensiella skrönor.

”Veckans författare” annelie_boktankar 4 maj 2024

Hej Christer! Vem är du?

En 62- årig pappa till tre döttrar och morfar till lika många barnbarn. En sällskapssjuk ensamvarg som jobbat närmare 40 år i den psykiatriska vården, de flesta åren som chef för öppenvårdsteam. Bor i ett gammalt soldattorp med kakelugn och vedspis som renoverats. Det ligger strax utanför Ljungskile.

Hur kom det sig att du blev författare?

Jag har alltid varit en betraktande och fundersam person. I många år skrev jag reseskildringar och vardagsbetraktelser till dagstidningar. Att skriva en bok var en pojkdröm Att det långt senare skulle kunna bli så var mer än jag vågat tro på.

Vad har varit svårast att skriva om? På vilket sätt?

Den enkla förklaringen är att när jag slutade dricka så kom böckerna. Tio romaner på lika många år. Fortfarande någon sorts reseskildringar, av livet och längtan efter mening och mål. Rörelse och ro. Svårast har varit att få ordning på dramaturgi och gestaltning. Har inte kommit långt där.

och lättast?

Att skriva nära verkligheten.

Mycket av det du skriver kommer ur dina egna erfarenheter, direkt och indirekt. Hur stor del uppskattningsvis?

Lite för mycket. Det har varit som en upptäcksfärd i mitt eget liv. Det som engagerat och berört.

Skulle du kunna tänka dig skriva en roman som är helt skapad i fantasin? Vad skulle den i så fall handla om? Om inte- varför?

Jag är upptagen av livet som pågår, det lämnar mig inte ifred. Mitt liv är inte mer intressant än någon annans men vi är inte bara unika utan också lika inför livet. Hoppas kunna utveckla min fantasi. Nästa manusidé vill i den riktningen.

Vilka bokliga projekt har du på gång just nu?

Det finns en plan, en idé som jag skulle vilja ge några år där jag skriver på heltid. Blir det som jag tänkt så slutar jag jobba under våren 2025 och låter författaren leva sitt eget liv.

Är det något du vill tillägga?

Är väldigt tacksam för att förläggaren Tomas Lindelöw givit mig möjligheten att ge ut böcker, trots att de inte är några mästerverk. Men de finns, både som tryckta  och som ljudböcker. Christoffer Svensson som jobbar på Dramaten har läst in de två senaste och det har han gjort med den äran.