Det kan inte vara lätt att vara recensent…

Kategorier Uncategorized0 kommentarer

I Miljötidningen nr 2 2019

Om mående, aktivism och kärnavfall

Mångbottnat och vacklande, med en botten av den samtidiga längtan till- och rädslan för ensamheten. Vakten på Kynnefjäll av Christer Johansson (Lindelöws bokförlag), är en roman som botaniserar i ett sorgset liv där trösten stavas aktivism.

Vincent har bestämt sig för att vakta Kynnefjäll, han är rädd att berget annars ska bli ett lager för kärnavfall. Sedan protesterna som ägde rum på 80- talet har det varit lugnt på fjället men han är rädd att det när som helst skulle kunna förändras. Det är dock inte den enda anledningen till att Vincent flyttat in i den lilla stugan. tillsammans med sin katt Jackie. Vincent har under hela sitt liv lidit av psykisk ohälsa med periodiska psykoser. Nu behöver han lugn och ro och har valt fjället som sin tillflyktsort. Han funderar mycket, får besök och rustar sig ifall de skulle dyka upp med maskinerna.

Christer Johansson skriver insiktsfullt om de inre drivkrafter och hinder som finns för aktivism och väver samman dessa med både samhälleliga omständigheter och känslomässiga processer. Boken är bitvis vackert skriven men här och var vacklar språket. Historien känns med vissa undantag lite sömnig, som om ambitionen dessutom är att söva sin läsare. Vi får verkligen lära oss om Vincent och hans känsloliv, inte lika mycket om politik såsom ett första intryck hintar om. Den manliga blicken är lite för närvarande, då det talas om kvinnor som objekt. Kanske kunde dessutom förlaget, Lindelöws, överväga att även ge ut böcker av kvinnor?

Ändock en trevlig roman att läsa för den som är intresserad av kärnkraft och dess slutförvar eller för den som funderar över mående i förhållande till aktivism.

Text: Lovis Agnestam

Bland kvinnor som givit ut böcker på Lindelöws räknar jag in Karin Boye, Aino Trosell och Kristine Ness. I år kom Sofi Jansson, Marie Hedegård och Petra Revenue ut med nya romaner. Och jag får fundera över den manliga blicken som ser upp till kvinnor…

Efter åtskilliga år av skrivande resulterade det till slut i På andra sidan drömmarna som gavs ut 2014. Två år senare kom Cecilia är på väg på Lindelöws förlag. Därefter I skuggan av Nina och Henrik, Chefen är galen, Vakten på Kynnefjäll och 2020 Det sjunde året. Trilogin som började med Kynnefjällsboken avslutades med Gott nytt år 2021 och nu 2022 kom Hon såg allt i färger. Romanen Underbara människor kommer ut som tryckt bok på Lindelöws bokförlag och som ljudbok på Kadabra våren 2023.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *