Ny roman 2019

Efter närmare 20 år segrade den lokala aktionsgruppen Rädda Kynnefjäll. Det blev ingen plats för slutförvaring av kärnkraftsavfall i norra Bohuslän. Vincent var bara 14 år då ockupationen av Kynnefjäll startade i april 1980 men han hade en äldre halvbror Karl som engagerade sig mycket. Han deltog i vaktandet av fjället tillsammans med många från lokalbefolkningen. Vincents andra halvbror Kristian hade också ett miljöengagemang. Han gav sig ut på en resa och nådde en grannö till atollen Mururoa i franska Polynesien i Stilla havet, just där Frankrike provsprängde sina kärnvapen på 90-talet.

Vincent själv drar sig undan till föräldrarnas sommarstuga på Kynnefjäll. Han har ambitionen att hindra alla krafter som eventuellt vill påbörja provborrningar igen, nu när klimatfrågorna är viktigare än någonsin och energi från kärnkraft blivit populär igen bland svenska partier. Men är kärnkraften mer accepterad hos väljarna och kan Vincent göra någonting åt saken?

Karl har en relation till Amanda, Kristian en historia med Daniela och Vincent längtar efter Nadja men framför allt har han sällskap av katten Jackie. Månaderna har sin gång på fjället.

Utgivare: Lindelöws bokförlag 2019

”Vakten på Kynnefjäll lyfter, enligt min mening, fram två av våra viktigaste frågor i det moderna samhället! Psykisk ohälsa och rådande klimatförändringar. Boken är både en hyllning till den fantastiska naturrikedom som finns i Sverige och en viktig tankeställare för vad vi gör med vår tid och hur vi som människor kan finna tid för ro och återhämtning. En bok väl värd att läsa!” woodbridgerska_bokhyllan

”Intressant läsning om Kynnefjäll.”  Betyg 3/5  bokfilosoferna

Pris 70 SEK inkl. moms

ANDRA BÖCKER DU KANSKE ÄR INTRESSERAD AV

CITAT UR BOKEN

”Han vaktar fjället men det är också som om han väntar på livet. Är det vad hans tid här handlar om? Han längtar till allting som består, träden, bergen och sjöarna. Marken han kan gå på och himlen där ovanför. Vinden, regnet och solskenet som kommer och försvinner och kommer igen. Allting som finns kvar eller kommer tillbaka. Det gör honom lugn. Ger en känsla av att det här kommer att ordna sig.”

”Du skriver med väldigt mycket flow, orden bara kommer, liksom utan ansträngning, vilket jag verkligen gillar. Mest gillar jag när Vincent bara tofflar omkring i och omkring stugan. Och jag blev väldigt inspirerad av katten Jackie. Tack för en fin läsupplevelse!”

Maria Bouroncle

"Du har en genuin talang att berätta, koncentrerat och med flyt i språket. Ditt persongalleri är spännande och rymmer de mest skilda personligheter som man gärna följer och försöker förstå.
Det märks att du har djupa kunskaper om människan, våra inre drivkrafter, konflikter, oroshärdar. Vår längtan efter kärlek, att bli sedda och ianspråktagna och att ha en mening i livet. En existentiell text där kärnkraften blir ett slags brännpunkt.
Känner mig hedrad av att få vara med i din text, att du nämner min käre far, poesins betydelse, Tomas Tranströmer och Harry Martinsson känns väldigt roligt."

Stefan Edman
Biolog och författare

Recension från Bibliotekstjänst Författaren Christer Johansson arbetar till vardags inom psykiatrin och har tidigare utkommit med fyra romaner. Huvudpersonen i hans femte roman, Vakten på Kynnefjäll, är den medelålders Vincent som tillsammans med sin katt drar sig undan till familjens ensliga sommarstuga vid bohuslänska Kynnefjäll. Platsen var under 1980-90-talet aktuell för provborrningar för slutförvaring av kärnkraft och vaktades då av en protestgrupp. Vincent ser som sin uppgift att hindra varje nytt försök till provborrning, samtidigt som han tänker över sitt liv och försöker finna sitt sanna jag. Emellanåt får han besök av sina två äldre halvbröder. Syskonen är sinsemellan olika men har likheter som förenar dem- sökandet efter äkta kärlek och livets mening. Handlingen är sparsmakad och består mestadels av funderingar, mycket rör klimatkrisen. Huvudpersonen skildras nyanserat medan övriga karaktärer framstår mer summariska. Miljöerna är doftrika och förmedlar ett sorts eftertänksamt lugn. Förutom den aningen konstruerade dialogen är språket vackert och stämningsfullt. Lektör Marianne Berglund